Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szkło – to nie tylko przezroczyste ściany

 

Czas czytania: ~ min


Szkło powstaje w wyniku przechłodzenia stopionych surowców, głównie mineralnych i innych surowców nieorganicznych. Składniki szkła mogą być bardzo różne, ale najczęściej są to: piasek szklarski (kwarcowy), boraks, skalenie sodowo-potasowe, surowce (soda i in.) będące źródłem tlenków metali zasadowych, surowce (wapienie i in.) będące źródłem tlenków m.in. wapnia, magnezu, ołowiu, cynku. Najstarsze szklane przedmioty są datowane na 2450 p.n.e., jednak dopiero nowoczesna architektura odkryła w pełni możliwości, jakie daje szkło. Oto kilka przykładów.

 

Seattle Central Library, Seattle, proj. Rem Koolhaas i Joshua Prince-Ramus

Otwarty w 2004 roku gmach jest potężnym obiektem, skomponowanym ze szklanych tafli, wspartych na stalowych szkielecie. Nie byłby w tym nic niezwykłego, zwykle tak się buduje gmachy ze szkła, jedna w tym przypadku holenderscy architekci ze szkła stworzyli gigantyczną rzeźbę doskonale pasującą do tłumnego centrum wielkiego miasta. Poza oryginalną bryłą z łamanych, biegnących w różnych kierunkach elewacji biblioteka ma jeszcze jedną zaletę: jej wnętrze zalane jest światłem, które bardzo przydaje się podczas godzin pracy nad książką.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom na słupach
Dom na słupach

Na warszawskich Kabatach dobiega końca budowa nowego zespołu mieszkaniowego. Jako inwestor stoi za n ...

Rdzawy most pieszo-rowerowy przez Wisłę w Warszawie. Nowe realizacje.
Rdzawy most pieszo-rowerowy przez Wisłę w Warszawie. Nowe realizacje.

Ma 452 metry długości i łączy dwie strony miasta. To nowy most pieszo-rowerowy w Warszawie, który je ...

Retransmisja konferencji Kolor w architekturze
Retransmisja konferencji Kolor w architekturze

10 kwietnia 2024 w Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie odbyła się pierwsza edycja konfere ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera